2014 metų Maidano žudynių keliai veda į Lietuvą ir Gruziją. II d.

Taip vadinamo EuroMaidano žudynių byloje buvo atskleista dar naujų reikšmingų aplinkybių. Vienas iš Gruzinų, Aleksandras Revazišvilis, kuris Italijos TV dokumentiniame filme nurodė, kad jis buvo „Maidano“ snaiperių grupėse, davė valandos trukmės interviu Makedonijos TV laidai „Milenko Nedelkovskio pokalbių show“.

 

Revazišvilis sakė, kad tuometinis Gruzijos prezidento patarėjas Mamuka Mamulašvilis 2013 metais pasirinko jį, nes Revazišvilis tuo metu buvo karo snaiperis, o jo snaiperių grupė buvo surinkta 2013 metų pradžioje t. y. likus metams iki Maidano žudynių, Mamulašvilis pranešė šios grupės nariams, kad Ukrainoje vyks „valstybinis perversmas“ ir kad 2013 metų kovo(pabaigoje)ir rugsėjo mėnesį jie nuvyko į Kijevo Nepriklausomybės (Maidano) aikštę, kad išsirinktų geriausias snaiperių pozicijas ir tam tikslui pasirinko viešbutį „Ukraina“, Muzikos konservatoriją ir Spalio rūmus. Už kiekvieną kelionę į Ukrainą Mamulašvilis Gruzinams buvo sumokėjopo 500 JAV dolerių.

 
Revazišvilis teigė, kad jo snaiperių grupė 2014 metų sausio mėnesio pabaigoje vėl skrido į Ukrainą, į Kijevą, kur tuo metu „Euromaidane“vyko masiniai protestai, turėdamatikslą išprovokuoti riaušių milicijos dalinį „Berkut“ panaudoti jėgą prieš „Maidano“ protestuotojus ir lieti protestuotojų kraują. (Tokių labai gerai organizuotų grupių, kaip Gruzinų, Maidano protestuose buvo labai daug. Kiekviena grupė atlikdavo tik jai priskirtą užduotį. Kijeve juos pasitiko Mamuka Mamulašvilis). Ir tik tada Mamuka paėmė Gruzinų snaiperių grupės tikruosius pasus.

 
Revazišvilis pripažino, kad į Ukrainos protestus įsitraukė nelegaliai,kaip svetimšalis, tačiau buvo į juos įtrauktas, o pasitraukti bijojo.Už snaiperių stovėjo aukšti Gruzijos kariuomenės vadai, kurie galėjo keršyti. 

 

 
Aleksandras Revazišvilis pasakojo, kad 2014 metų vasario 19 dienos ryte Kijeve, Muzikos konservatorijoje matė maždaug 10 žmonių grupę, kurios sudėtyje buvo „Maidano“ specialaus būrio vadas Vladimiras Parasiukas (ukr.Володимир Парасюк) ginkluotas Kalašnikovo automato AK-47 pagrindu pagamintu medžiokliniu Saiga karabinu.Taip pat matė ir kitą grupę Gruzinų, kurie buvo lydimibuvusio Gruzijos aukščiausio kariuomenės vado. 

 
Revazišvilis taip pat sakė, kad 2014 metų vasario 19 dienos ryte jų snaiperių grupei vienas iš „Tėvynės“ partijos lyderių Sergėjus Pašinskis (ukr. Серджі Пасінскі) įsakė persikelti iš Gruzinų palapinės esančios Maidano aikštėje į Muzikos konservatoriją ir Pašinskis davė pagrinde SKS tipo pusiau automatinius karabinus be optinių taikiklių ir dežutę šovinių ir palausė iš kurios vietos geriau šaudyti, nes šiandien gali būti surengtas puolimas prieš „Berkut“ dalinį iš Muzikos konservatorijos, kadangi tą dieną (tuometinis Ukrainos prezidentas) Janukovičius pasirašė susitarimą dėl priešlaikinių prezidento rinkimų. Po to, kažkokie jam nežinomi žmonės į balkonus atnešė galingus prožektorius, kuriuos nutaikė į „Berkut“ milicijos dalinius.

 
Revazišvilisteigė, kad pirmus šūvius išgirdo apie 4 – 5 val. 2014 vasario 20 dienos ryte iš viešbučio Ukrainapusės, bet tuo metu Sergėjus Pašinskis per raciją šaukė, kad be jo komandos šaudyti negalima, kad šaudyti dar per anksti.Šaudymai laikinai nutilo. Tačiau minėtas Maidano protestų lyderis Sergėjus Pašinskis apie 7.30 – 8.00 val. visiems įsakė užimti savo pozicijas Muzikos konservatorijoje ir šaudyti į „Berkut“ miliciją ir į protestuotojus. Šaudoma buvo pasislėpus už konservatorijos pastato viršutinių kolonų. Šaudymai trumpomis 3-4 serijomis truko maždaug 10-15 minučių. Šaudė visi, kas turėjo ginklus. Po to, Pašinskis davė įsakymą mesti ginklus ir greitai palikti pastatą. Revazišviliui išėjus į lauką, jis matė, kaip buvo šaudoma iš viešbučio „Ukraina“. Maidano aikštėje tarp buvusių žmonių kilo didžiulė panika, kai kas šaukė, kad šaudė „Berkut“ milicija, kiti šaukė, kad šaudė „savi“.

 
Revazišvilis sakė, kad po žudynių su juo nesusitiko nei vienas protestų organizatorius, nei Gruzijos snaiperių grupės nariai. Be to, jis labai išsigando, kai užėjęs į Gruzinų palapinę sužinojo, kad vienas iš snaiperių Kipianisbuvo rastas sudaužyta galva nebegyvas, suprato, kad juos pakišo.Todėl sekančią vasario 21 dieną Revazišvilis paliko Maidano protestus ir savarankiškai lėktuvu grįžo į Gruziją, Tbilisį.

 
Revazišvilis teigė, kad jis ir kiti du Gruzinai nusprendė paviešinti 2014 metų Maidano žudynių faktus Italijos ir Makedonijos televizijoms, nes jie jautė pavojų jų gyvybei, po to, kai  jo žinomi mažiausiai trys GruzinaidalyvavęMaidano žudynėse ar dalyvavę Maidano įvykiuose, buvo nužudyti Ukrainoje labai neįprastomis aplinkybėmis.

 
Revazišvilis taip pat konkrečiai įvardijo neseniai nužudytą Gruzijoje gyvenusį Čečėną, kuris žuvo Kijeve sprogus jo automobilyje padėtai bombai, įvardijo tris Gruzinus, kurie tarnavo neo-nacistų vadovaujamame „Azovo“ batalione ir žuvo Donbaso kare ir du Gruzinus nužudytus Maidano žudynių metu. Revazišvilis sakė, kad Maidano metu TV reportaže nufilmuoitas jis ir kiti du Gruzinai, o vienas iš šių dviejų nufilmuotų Gruzinų jau žuvo.

 
Kito Gruzino žuvusio keistomis aplinkybėmis Maidano žudynių metu pavardė sutampa su Davido Kipianio pavarde, kurio kūnas, kaip teigiama, buvo rastas 2014 vasario 20-osios vidurnaktyje, rajone esančiame toli nuo Maidano žudynių vietos.Davidas Kipianis buvo buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio vadovaujamos partijos narys. Šio Gruzijos protestuotojo nužudymas 2014 vasario 20 dieną nebuvo įtrauktas į Maidano aukų sąrašą, o jo nužudymo aplinkybės nebuvo oficialiai atskleistos.

 
Michailas Saakašvilis – „spalvotųjų revoliucijų“ meistras

 
Buvęs Gruzijos prezidentas Saakašvilis2016 metais turėjo iš anksto parengęs planą,kaip nuversti ir savo šalies vyriausybę savo gimtojoje Gruzijoje. Turima tam tikrą informacija iš Gruzijos saugumo tarnybų ir iš nutekintų pokalbių, kuriuose akivaizdžiai matyti, kad  Saakašvilis su savo patarėjais planavo nuversti Gruzijos vyriausybę Tbilisyje.

 
2016 rugsėjo mėnesį Gruzijos valstybės saugumo tarnyba pradėjo tyrimą dėl tariamo „sąmokslo keisti konstitucinę Gruzijos santvarkąsmurtu“ po to, kai buvo nutekintas slapto pokalbioįrašas tarp, kaip įtariama, Gruzijos buvusio prezidento Michailo Saakašvilio ir buvusiųvaldančio Jungtinio Nacionalinio Judėjimo (JNJ) lyderių,

 
Garso įraše grupė aptarė „revoliucinį scenarijų“, jei JNJprarastųparlamento rinkimus 2016 spalio 8 d. Įraše Saakašvilis girdimas sakydamas: „Reikia revoliucinioscenarijaus. Mes atrodome kaip pralaimėjėliai, todėl mes turime mobilizuoti mases.“

 
Kijevo teismas nagrinėjantis Maidano žudynių bylą patenkino Gruzinų snaiperių prašymą jiems

 
Kadangi Gruzijos pilietis Aleksandras Revazišvilis duodamas interviu Makedonijos televizijai pasakė ne tik savo vardą ir pavardę, bet taip pat konkrečią informaciją apie save, sakė, kad 2013 metų pavasarį ir rudenį kirto Ukrainos sieną Kijevo oro uostuose naudodamas tikrąjį savopasą ir rodė pasienio konrolės antspaudus pase, tyrėjams, vyriausybės atstovams ir žurnalistams, todėlbūtų nesunku patikrinti Revazišvilio tapatybę ir jo išvardintas aplinkybes.

 
Du Gruzinai, kurie liudijo Italijos ir Makedonijos dokumentiniame televizijos filme duodami interviu, kad jiems buvo įsakyta šaudyti į policiją ir į protestuotojusiš viešbučio „Ukraina“ ir Muzikos konservatorijos, neseniai sutiko duoti parodymus teismui per tiesioginę vaizdo transliaciją iš Armėnijos. 

 

 
Gruzinų dalyvavusių 2014 Maidano žudynėse advokato Oleksandro Gorošinskio duotame interviu Ukrainos 112“ TV kanalui yra vaizdo įrašas, kuriame rodomi šie Gruzinai, sutikę duoti parodymus Maidano žudynių byloje per tiesioginęvaizdo transliaciją.

 

 
Ukrainos Generalinė prokuratūra netenkinoGruzinų snaiperių prašymo duoti parodymus ir pareiškė, kad atsakymą duos savaitės laikotarpyje. Toks atsakymas tik patvirtino, kad Ukrainos Generalinė prokuratūra nesiekia objektyvaus 2014 metų Maidano žudynių tyrimo.

 
Ukrainos Generalinis prokuroras Jurijus Lucenko be tyrimo pranešė, kad Gruzijos ar bet kurie kiti snaiperiai nežudė „Maidan“ protestuotojų ir kad Maidano žudynių tyrimas baigtas. 
Toks atviras Ukrainos Generalinės prokuratūros Maidano snaiperių neigimas yra grynas falsifikatas. Snaiperių buvimą patvirtina ne tik snaiperių vaizdo įrašai, nuotraukos ir garso įrašai, bet ir Vakarų mokslininkų atlikti tyrimai, kuriose paminėtisužeistų protestuotojų ir liudininkų liudijimai, taip pat tūkstančiai Vakarų ir Ukrainos žiniasklaidos tuo pačiu metu pateiktųpranešimų ir liudininkų parodymai, kad snaiperiaižudėprotestuotojus. Bet Vakarų žiniasklaida, politikaiir beveik visi mokslininkai, tyrinėdami Ukrainos valstybinį perversmąpaprasčiausiai ignoravo šiuos įrodymus ir rėmėsi Vakarų žiniasklaidos falsifikluotomis naujienomis.
 
Maidano žudynių tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad Ukrainos Generalinės prokuratūros tyrimas netyrė jokių kulkų trajektorijų, kuriosnužudė ir sužeidė Maidanoprotestuotojus praėjus septyniems mėnesiams po to, kai Maidano žudynių bylą nagrinėjantis teismas nurodė Generalinei prokuratūrai tai ištirti, visų pirma siekiant nustatyti, ar tokios trajektorijos buvo iš viešbučio „Ukraina“ ir kitų Maidano protestuotojų kontroliuojamų vietų.

 
Tačiau Kijevo teismas tiriantis Maidano žudynių bylą 2017-12-19 visdėlto patenkino Gruzinų snaiperių advokatųprašymą leisti šios nagrinėjamos bylos teismo posėdyje parodyti šių dviejų Gruzinų, kaip specialiųjų liudytojų vaizdo medžiagą, kurioje jie duoda parodymus. Šie Gruzinai Italijos ir Makedonijos televizijoms duotuose interviuteigė, kad jie gavo „įsakymą iš „EuroMaidano“protestų lyderio šaudyti į policiją ir protestuotojus ir paliudijo apie tokį buvusį šaudymą. Pažymėtina, kad Maidano žudynių aukoms atstovaujanti advokatas prieštaravo tokiems Gruzinų liudijimams.,.

 

 
Maidano žudynių temai politinė cenzūra

 
Ukrainos Tautos frontas“ pasiūlė baudžiamąjį įstatymąviešai apginti Ukrainos revoliucijos pasiekimus ir taip vadinamą „Dangiškosios šimtinėsatminimą ir visus herojus, kurie žuvo už Ukrainos laisvę ir nepriklausomybę“. Toks įstatymas legalizuotų dabartinę Ukrainos politinę cenzūrą susjusią su Maidano žudynėmis, paskelbtų už įstatymo ribų viešas abejonessusijusias su oficialia Maidano žudynių versija ir tai būtų didelis žingsnis bandant įtvirtinti neteisėtą ir nedemokratišką valdžią Ukrainoje.

 
Apibendrinimas

 
Kijevo režimas bando atsikratyti tais, kurie 2014 metais dalyvavo planuojant, organizuojant ir vykdant Maidano žudynės, kurios išprovokavo valstybinį perversmą ir atvedė į valdžią dabartinius Ukrainos vadovus. Tai liečia ir buvsį Gruzijos prezidentą Michailą Sąakašvilį, kuriuo Ukrainos valdžia taip pat nori atsikratyti.

 
O tuo tarpu, UkraInos valdžia toliau finansuoja neo-nacistines grupuotes, tokias, kaip „Laisvės“ partijos dešiniojo sparno radikalią organizacijąC-14. kuriosglaudžiai bendradarbiauja su Ukrainosspecialiosmis tarnybomis.

 
Ramūnas Alaunis